Om våra får

Vi har får av rasen svärdsjöfår som är en svensk allmogeras, vi är genbank, alla våra svärdsjöfår har stamtavla och genbanksintyg.

 

Svärdsjöfåren är små, härdiga och allsidiga. Ullen är knollrig, småkrusig, mycket mjuk och finfibrig, den passar utmärkt till olika sorters finare handarbeten.

 

Vi har även Gotlandsfår, dessa har sitt ursprung i det Gotländska utegångsfåret, de är kända för sin lockiga och glansiga ull som ger vackra skinn. Till temperamentet är de livliga utan att vara skygga.

 

Våra får går ute året om, på sommaren betar de gräs och sly, vilket ger oss öppna, fina marker. På vintern får de höensilage från våra egna åkrar och har tillgång till ligghall med halm.

 

Vid lammning finns små lammningsboxar där tackorna kan lamma ifred och få några dagar ensamma med sina lamm, innan de släpps tillbaka ut till flocken.

 

Vi är med i Svenska djurhälsovårdens kontrollprogram för sjukdomen Maedi visna och har MV3 status, dvs fria från smitta.

 

Vi kör själva våra får till något av de små lokala slakterier vi har i närheten, Kalvenäs, Berga eller Brantestad, Vimmerby.

 

Våra skinn bereds på Pälsgarveriet i Flygfors.

 

Ibland skickar vi vår ull till något spinneri för att bli spunnen till garn.